Objavljeno

Kako pravilno čistiti kozmetičke kistove za šminkanje

Prljave četke i spužve su plodno tlo za bakterije – i kao rezultat mogu uzrokovati izbijanje akni.

Studija iz 2016. usmjerena na kozmetičke proizvode u salonima koje koristi više potrošača pokazala je da su svi proizvodi za kožu i oči kontaminirani bakterijama. Gljivice ili kvasci također su pronađeni u 19% korištenih kistova za šminkanje. Ključno je znati kako očistiti svoje kistove za šminku, koliko često to činiti i kada je vrijeme da ih jednostavno bacite.

Svakodnevno šminkamo lice i oči sredstvima za šminkanje. Svoje lice oblikujemo i ističemo kistovima za šminku, ali koliko često čistimo naše najčešće korištene kistove. Nije ih dovoljno temeljito prati svaki mjesec. Prema dermatolozima i vizažistima, alate biste trebali čistiti mnogo češće kako biste spriječili nakupljanje bakterija koje mogu uzrokovati prištiće.

Kako ova šminka stari, bakterije se mogu početi nakupljati, a bakterije se mogu pretjerano razmnožiti na površini četkica za šminkanje koje nemaju nikakvu antibakterijsku ili antifungalnu zaštitu. Zapravo znamo da bakterije i gljivice rastu na četkama za šminku, ali ne znamo koliko je to uobičajeno.

Čitajte dalje za savjete stručnjaka o tome kako oprati svoje kistove, zajedno s idejama za sredstva za čišćenje četkica, alate i sve informacije koje su vam potrebne da svoje lice potpuno očistite od gljivica i gljivica.

Koliko često trebate čistiti svoje četke za šminku?

Ne postoji jedan odgovor na to kada biste točno trebali čistiti svoje kistove za šminku, ali vizažisti i dermatolozi uglavnom se slažu da je odgovor: često. vidljiva šminka”, kaže dr. Ciraldo, istaknuti američki dermatolog.

Legendarna vizažistica Bobbi Brown još je konzervativnija i odabire pranje kistova jednom tjedno. Budući da ove četke koristite na licu, dobro ih je održavati čistima.

Vizažistica Kat Sketch iz Houstona, koja ima više od 200 kistova za kruženje, pere ih svaka dva tjedna. Ali ako nemate na raspolaganju cijeli set vizažista, radije bih da se umivate još češće. “

Prema vizažistici Ashleigh Ciucci, redovito čišćenje četkica za šminku može produžiti vijek trajanja dlačica i osigurati bolje nanošenje proizvoda. “Čekinje četkica i spužvi su porozne, pa zadržavaju ulja, ostatke i bakterije”, kaže ona. “Ako su vam kistovi prljavi, nanošenje će biti nepravilno i blendanje će biti teško.”

3 načina za čišćenje kozmetičkih četkica kod kuće bez posebnih sredstava za čišćenje

1. Alkoholni ocat i limun

Ocat je jedan od najčešće korištenih i najpopularnijih netoksičnih sastojaka za čišćenje. Možete ga koristiti za ribanje zahoda, poliranje ogledala i prozora, i da, čak i dezinfekciju četkica za šminku.

Da biste napravili ovo prirodno sredstvo za čišćenje, pomiješajte 2 žlice bijelog octa sa šalicom tople vode.

Umiješajte čekinje u smjesu, isperite, umočite u svježi limunov sok, ponovno isperite i ponovite po potrebi dok voda ne postane bistra.

2. Soda bikarbona

Ovo čudo od jednog sastojka koristi moć otapanja lužine za razgradnju prljavštine i loših ulja u vašim četkama. Natrijev bikarbonat – poznatiji pod uličnim imenom soda bikarbona. Alkalnost je protuotrov za bakterije koje rastu u neutralnim ili kiselim uvjetima, zbog čega se uobičajeni kuhinjski sastojak tako često koristi kao sredstvo za dubinsko čišćenje.

Samo dodajte čajnu žličicu sode bikarbone u čašu vode sobne temperature i ostavite kistove natopljene smjesom 20 minuta (ne brinite: soda bikarbona nije kaustična). Ako je potrebno, isperite i ponovite s novom količinom vode sa sodom bikarbonom dok voda ne postane bistra.

Budući da 500 g sode bikarbone košta samo oko 1,50 eura, ovo je vjerojatno najekonomičniji način čišćenja kozmetičkih kistova.

3. Koristite dječji šampon


Ako pitate bilo kojeg vizažista za savjet broj jedan za čišćenje prljavih kistova, vjerojatno će reći dječji šampon. Za početak isperite čekinje mlakom vodom, a zatim nanesite kap šampona na dlan.

Zatim zgrabite svoju vlažnu četku i vrtite čekinje na dlanu kako biste ih zapjenili. Kada su čekinje očišćene od ostataka šminke, ponovno isperite glavu mlakom vodom.

Prstima istisnite višak vode. Ako je voda bistra, vaša četka je čista! Osušite čekinje papirnatim ručnikom i preoblikujte ih dok idete.

Pravilno sušenje je najvažnije

Otresite višak vode i obrišite čekinje čistim ručnikom kako biste uklonili što više vlage. Zatim smotajte jedan kraj ručnika, postavite dršku četke na smotani dio tako da je glava četke malo nagnuta prema dolje. Ne želite da voda prodre u dršku jer može utjecati na čekinje i samu ručku. Ako vam je potrebno da se kistovi osuše do jutra, stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje radi dodatne zaštite i stavite ih u pećnicu. Ne morate paliti pećnicu jer kontrolno svjetlo dodaje malo topline i pomaže im da se brzo osuše preko noći.

Znak da su vaše četkice spremne za zamjenu

Ako se čekinje počnu pretjerano gubiti, možda je vrijeme da ga zamijenite. Budite uvjereni: “Ako brinete o svojim četkicama, trebale bi trajati godinama.

Sada razmislimo, kada sam zadnji put očistio svoje kistove? Zar se ne sjećaš? Onda je vjerojatno vrijeme da ih zamijenite i počnete ispočetka, jer su vjerojatno puni bakterija.


Tražite li kompletan set za šminkanje, imamo posebnu ponudu za vas. Set od 24 profesionalna kozmetička kista, uz koje dobivate i praktičnu torbicu za pohranu. Ali razmislimo o tome, nisu samo bakterije ono što nanosimo na svoje lice ako kistove ne čistimo redovito, nego i prašinu ako kistove držimo vani.

PROFESIONALNE KOZMETIČKE ČETKE

Da biste se mogli šminkati kao svaki profesionalac , potreban vam je set od 24 kozmetička kista.

Uz priloženu torbicu za četke , one će ostati sigurno pohranjene do sljedeće uporabe.