Objavljeno

5 kućnih pripravaka za čišćenje nakita

Shvaćamo da naši cijenjeni komadi nakita zaslužuju održati svoj visoki sjaj i ljepotu, ali smatramo da je njihovo pravilno čišćenje zastrašujuće.

Nakon nekoliko mjeseci ili čak tjedana korištenja, možete primijetiti da vaši omiljeni komadi nakita gube sjaj. Tijekom normalne uporabe, drago kamenje i plemeniti metali pokupe sloj prirodnog ulja s vaše kože. Prljavština i prašina skupljaju se na vašem nekoć sjajnom nakitu, blokirajući svjetlost koja bi se inače reflektirala i lomila na zapanjujuće načine. Osim toga, nošenje nakita tijekom rada u dvorištu, kućanskih poslova ili drugih teških zadataka povećava negativan učinak.

Ako ste poput nas, već znate nekoliko komada iz svoje kutije za nakit koje treba dobro očistiti. Ali koliko često je ovaj postupak potreban?

Predstavljamo vam 5 načina kako na jednostavan način očistiti omiljene komade nakita u vlastitom domu domaćim proizvodima.

1. Četkica i pasta za zube

Baš kao što svakodnevno brinete o čistoći i sjaju svojih zubi, četkica i pasta za zube mogu pomoći u obnavljanju vašeg nakita. Čista četkica za zube s mekim vlaknima izvrsno je oružje u borbi protiv prljavštine. Fine čekinje olakšavaju pristup teško dostupnim kutovima i pukotinama. Pastu za zube razrijedite vodom i četkicom za zube lagano istrljajte nakit. Kada završite, isperite nakit pod mlazom vode i dobro ga osušite. Unatoč tome što ste nakit osušili vodom, ostavite ga vani nekoliko sati da se potpuno osuši jer možda prilikom sušenja krpicom niste zahvatili najsitnije dijelove i rupice.

2. Soda bikarbona

Ako niste raspoloženi za ribanje gornjom metodom, pustite da kemijska reakcija obavi posao umjesto vas. I soda bikarbona i šumeće tablete protiv žgaravice izazivaju kemijsku reakciju kada se pomiješaju s vodom. Ova reakcija proizvodi mjehuriće i pjevušenje koji željno napadaju nakupljenu prljavštinu na vašem nakitu. Nakit jednostavno stavite u malu posudu, prelijte vodom i dodajte sodu bikarbonu. Pustite da se komad namače nekoliko minuta, zatim ga izvadite iz posude i obrišite krpom za čišćenje. Ostavite nakit da se osuši prije spremanja.

3. Neka bude jednostavno s deterdžentom i vodom

Sapun i voda s razlogom čine klasični duo za čišćenje. Ovo jednostavno rješenje omogućuje brzo uklanjanje mrlja i općenito prljavštine bez nanošenja štete. Pomiješajte nekoliko kapi tekućeg sapuna za pranje posuđa s nekoliko šalica vode, promiješajte i stavite svoj nakit u smjesu na nekoliko minuta. Zatim izvadite i obrišite čistom krpom i izbrusite sve mrlje. Ostavite nakit da se osuši prije spremanja. Imajte na umu da je ova metoda najbolja za blage mrlje, mrlje ili opću istrošenost, poput onih koje se mogu naći prilikom čišćenja srebra. Vjerojatno neće biti dovoljno jak za veće mrlje, hrđu ili naslage.

4. Vrenje nakita

Vruća voda je jednostavno (i jeftino) rješenje za čišćenje tvrdog metalnog nakita. Para i toplina otpuštaju prljavštinu tako da je možete brzo obrisati. Jednostavno stavite svoj nakit u posudu otpornu na toplinu, a zatim ga polako prelijevajte kipućom vodom dok ne bude pokriven. Ostavite nakit nekoliko minuta ili dok se voda ne ohladi, zatim ga uklonite i obrišite prljavštinu čistom krpom. Ostavite nakit da se osuši prije spremanja. Zapamtite da ova metoda neće raditi s biserima, opalima i mnogim drugim dragim kamenjem. Ovu tehniku rezervirajte za srebro, zlato, platinu i dijamante.

5. Upotrebite alkoholni ocet

Nakit možete lako očistiti i alkoholnim octom na dva načina. Stavite nakit u posudu i prelijte ga alkoholnim octom tako da sve bude prekriveno tekućinom. Nakon 15 minuta već biste trebali vidjeti razliku. Namočite nakit u ocat do 2 sata. Naravno, ovisi o količini prljavštine na nakitu. Ako vam je nakit jako prljav, umiješajte dvije žlice sode bikarbone u alkoholni ocat i pustite da djeluje.

Naravno, ne zaboravite se svako malo počastiti novim komadom nakita. Ovo su vaši TOP izbori do sada:

SREBRNA OGRLICA HEART
Muška ogrlica od čelika
MUŠKA ORGLICA STEEL
ŽENSKA ZODIAK OGRLICA